Rotterdam kampt met een tekort aan netcapaciteit, nu het stroomnet in heel Zuid-Holland, inclusief de stad zelf, verzadigd is. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven, scholen en andere voorzieningen die geen nieuwe aansluiting meer kunnen krijgen. De huidige aansluitingen blijven bestaan, maar uitbreidingen zijn voorlopig niet mogelijk, wat leidt tot vertragingen in belangrijke projecten.
De gemeente Rotterdam heeft een scan uitgevoerd om de impact van deze netcongestie in kaart te brengen. Meerdere sectoren, zoals woningbouw en commerciële voorzieningen, ondervinden hinder. In 2025 staan elf projecten met gestapelde woningen en functies zoals supermarkten op de planning, maar door de netbeperkingen kunnen deze projecten vertraging oplopen of zelfs niet doorgaan. Ook maatschappelijke voorzieningen zoals scholen kunnen te maken krijgen met vertragingen, ondanks prioriteit van de Autoriteit Consument & Markt.
De gemeente werkt samen met netbeheerders TenneT en Stedin om deze vertragingen te beperken. TenneT verwacht tussen 2027 en 2029 uitbreiding van het netwerk in het havengebied, Hoek van Holland, Rozenburg en Pernis. Voor de rest van de stad is uitbreiding voorzien tussen 2032 en 2035. In de tussentijd onderzoekt de gemeente slimme oplossingen en versnelde netuitbreiding om de stad draaiende te houden.
Innovatie speelt hierbij een sleutelrol. Rotterdam stimuleert het gebruik van slimme energieoplossingen, zoals de Flex Scan, die de mogelijkheden voor flexibeler energieverbruik binnen bestaande aansluitingen onderzoekt. Ook kunnen bedrijven en ontwikkelaars subsidie aanvragen via het programma Smart Energy Systems om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor netcongestie.
Ondanks de uitdagingen blijft Rotterdam proactief in het zoeken naar oplossingen. Wethouder Chantal Zeegers benadrukt dat de stad niet stil zal vallen en dat er samen met netbeheerders, ondernemers en ontwikkelaars actief gewerkt wordt aan alles wat wél mogelijk is.
Meer informatie over de gemeentelijke maatregelen is terug te vinden in de Rotterdamse Aanpak Netcongestie (RAN), die tweejaarlijks wordt geactualiseerd.
Bron: Via persbericht van de Gemeente Rotterdam