Het klimaat verandert en dat merken we ook in Rotterdam. Extreem weer, zoals langdurige regenval, droogte en hittegolven, zet de stad op scherp. In de Alexanderpolder is het gras negen maanden per jaar nat, terwijl in andere wijken funderingen wegrotten door verdroging. Hoe kunnen we onze stad aanpassen aan deze uitdagingen, en wat betekent dit voor de toekomst van onze leefomgeving? Hoe kunnen we over 100 jaar nog goed wonen in onze stad?
Op dinsdagavond 11 maart gaat moderator Dore van Duivenbode samen met historicus Ferrie Weeda, watermanagement professional Johan Verlinde, architect, stedenbouwkundige en onderzoeker Pınar Balat en lector Klimaat en Water aan de Hogeschool Rotterdam Ted Veldkamp op zoek naar antwoorden in Debatpodium Arminius.
Wat kunnen we doen om Rotterdam bewoonbaar te houden, nu en in de toekomst? Welke problemen ervaar je nu al in jouw buurt? Wat moeten we morgen doen voor een klimaatbestendige stad in de toekomst? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen in de transitie naar een klimaatbestendige stad?
Dit is hét moment om mee te denken over een toekomst waarin Rotterdam niet alleen bestand is tegen het veranderende klimaat, maar ook een fijne plek blijft voor de generaties na ons om te wonen, werken en leven.
Dit is een programma van Debatpodium Arminius in samenwerking met Rotterdams WeerWoord.
di 11 maart | 20:00
Debatpodium Arminius
Museumpark 3 | Rotterdam
10,00/4,00 met reductie
Zaaltickets
Pınar Balat is architect, stedenbouwkundige en onderzoeker. In 2015 richtte ze haar eigen bureau op, Studio Pınar Balat. Zij heeft gewerkt voor verschillende architectuur- en stedenbouwbureaus in Nederland aan woningbouwprojecten, stedenbouwkundige plannen voor nieuwe wijken en binnenstedelijke transformaties. Op dit moment leidt Pınar ontwerpend onderzoeksprojecten die zich richten op het bevorderen van ruimtelijke rechtvaardigheid in stedelijke omgevingen. Ze ontwikkelt strategieën en tools die sociale en klimaat uitdagingen in steden tegelijkertijd aanpakken.
Johan Verlinde is een Rotterdamse watermanagement professional die zich inzet voor de klimaatbestendigheid van onze stad. Na zijn afstuderen aan de Technische Universiteit Delft had hij verschillende rollen in stedelijk waterbeheer en klimaatadaptatie bij de gemeente Rotterdam.
Momenteel leidt hij het ‘Rotterdam WeerWoord’ programma, gericht op het weerbaar maken van Rotterdam tegen klimaatuitdagingen. Dat doet hij door nauwe samenwerking met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het programma heeft een ambitieuze doelstelling: 50 klimaatadaptieve maatregelen realiseren en 15 stedelijke pleinen vernieuwen met innovatieve blauw-groene oplossingen. Daarbij is de blik op een leefbaar Rotterdam in de toekomst leidend.
Johans expertise reikt verder dan de Rotterdamse stadsgrenzen. Via samenwerkingsverbanden zoals de C40 Cities Climate Leader Group deelt hij kennis met internationale deltasteden en werkt hij aan gezamenlijke klimaatstrategieën.
Ted Veldkamp is lector Klimaat & Water bij Centre of Expertise HRTech van Hogeschool Rotterdam. Ze richt zich op de ontwikkeling en uitvoering van praktijkgericht onderzoek voor een klimaatbestendige, waterrobuuste en waterbewuste Rotterdamse stedelijke delta en het maken van de verbinding met onderwijs voor de student van nu en de professional van morgen. Daarnaast is ze docent-onderzoeker klimaatbestendige stad aan Hogeschool van Amsterdam.
Historicus Ferrie Weeda is een Rotterdamse spraakmaker. Zijn wieg stond in Delfshaven – nog steeds zijn domein. Ferrie verbindt mensen en plekken. Hij is stadsgids, onderzoeker, moderator, spreker en nog veel meer. Alles vanuit een passie voor de stad en voor publiek. Aanstekelijk enthousiasme verzekerd, sinds 1977.